Blog

A duhet te blej apo te rri me qira ?

·         A duhet të blej apo të rri me qira?

Blerja e një prone mund të jetë vërtet një investim i madh. Kjo do të thotë që ndoshta për disa, marrja me qira e shtëpisë së tij mund të jetë një opsion më i përballueshëm. Por në situatën aktuale të tregut të financimit bankar, interesat gjithmonë e me kompetitive, e kanë bërë blerjen një proces jo dhe aq të paarritshëm. Aktualisht interesat e kredive bankare lekunden nga 2% - 4.5% ne vit, keshtu qe duke konsideruar nje mesatare prej 3-3,5%, blerja duket mjaftueshem me interes dhe e perballueshme, duke marrë parasysh që në fund të këtij procesi, prona mbetet e jotja.

E rëndësishme është të thuhet që, për sa kohë nuk ka taksa shtesë për shtëpinë që kemi në zotërim, edhe mbajtja e saj, pas blerjes, mbetet e përballueshme.

 

·         A duhet të flas me bankën para se të kërkoj për shtëpi?

 

Përgjigjia është PO! Duhet të masni forcat tuaja duke ditur sa ju financon banka. Sqaroni idetë duke ndarë dëshirën nga mundësia e duke kuptuar sa mund t’i lejoni vetes. Nuk ka arsye të shikoni për shtëpi 100.000 euro kur banka ju financon vetem 70.000.

Nga ana tjeter, duke kuptuar si funksionon mekanizmi i kredisë, do të dini cilat janë kostot e tjera që lidhen me të, duke filluar nga parapagimi (bankat financojnë vetëm 70-80% të shumës së blerjes, pjesën tjetër duhet ta keni vetë), siguracione, kosto ligjore etj.

 

A më duhet një Konsulent imobiliar për të gjetur shtëpinë time?

 

Është e vërtetë! Nganjëherë të paguash dikë për të bërë atë që ti mendon se e bën vetë më mirë, duket vërtet e tepërt, në një proces që kërkon shpenzime vërtet të mëdha. Përse të mos kursejmë? Ato para i përdorim për lavatriçen…!

E pra, edhe pse ideja e përgjithshme është që shpenzoni më kot për këtë shërbim, Konsulenti imobiliar mund t’ju kursejë shumë para. Ai njeh tregun, di sa është shitur prona ngjitur me atë që ti do të blesh, është i papërfshirë emocionalisht dhe prandaj negocion me gjakftohtësi dhe profesionalizëm.

 

·         Kush paguan komisionin e agjensisë?

Në tregun imobiliar shqiptar, shitësi paguan 2-3% të shumës së shitjes, ndërsa blerësi paguan 1% të shumës së shitjes.

 

·         Cilat janë çmimet e zonës?

Një blerës zgjedh pothuajse gjithmonë të blejë shtëpinë e radhës në zonën ku ai ka jetuar deri në atë moment, të cilën e njeh mirë e me të cilën është i lidhur emocionalisht. Të gjithë shkojmë drejt të njohurës, e panjohura është pak vështirë të pranohet. Për këtë arsye, një nga të paktat ide të qarta që ata kanë kur kërkojnë një shtëpi, është zona. Pyetja më e shpeshtë që bëjnë lidhet me çmimin e zonës, me shitjet që janë kryer në zonën e tyre të interesit. Kjo ju ndihmon të kuptoni cilat janë mundësitë tuaja dhe për këtë, më mirë se konsulenti imobiliar, nuk mund t’ju informojë askush!

 

·         Sa prona duhet të shoh përpara se të vendos?

Nuk ka një përgjigje të duhur për këtë pyetje. Nëse Blerësi është i qartë në idetë dhe mundësitë e tij dhe bashkëpunon me një Konsulent të zot imobiliar, ky i fundit është i aftë t’i ofrojë minimalisht 4-5 prona që përkojnë me dëshirën dhe pritshmërinë e blerësit dhe mendoj që ky është një numër i mirë për të krijuar një ide të qartë e për të bërë zgjedhjen e duhur. Të vizituarit e më shumë pronave vetëm ngatërron idetë dhe e bën më të vështirë vendimarrjen.

 

·         Si funksionon procesi i shitblerjes?

Një nga pyetjet më të shpeshta është çfarë ndodh pasi pranohet oferta e palët bien dakord për çmimin dhe kushtet e blerjes.

Palët i drejtohen zyrës noteriale së cilës i parashtrojnë kërkesat e tyre në lidhje më kushtet e kontratës së shitblerjes. Zakonisht Noterin e zgjedh Blerësi. Noteri ka për detyrë të kontrollojë origjinën e pronës, të bëjë rifreskimin e dokumentit të pronësisë për të parë nëse prona është e lirë nga barra apo detyrime, të hartojë kontratën e shitblerjes sipas kushteve për të cilat palët kanë rënë dakord.

Pas firmosjes së kontratës së shitblerjes, Blerësi depoziton shumën e blerjes në llogarinë e noterit, shumë e cila mbetet e bllokuar në atë llogari deri në ditën e daljes së certifikatës së re të pronësisë në emrin e tij.

Bëhet aplikimi ne hipotekë për kalimin e pronësisë së apartamentit në emër të blerësit dhe aplikimi për nxjerrjën e certifikatës së re të pronësisë. Këto dy veprime mund të bëhen nga vetë Blerësi, por edhe nga Noteri përkundrejt një tarife shtesë prej 5.000 lekë të reja.

Pas daljes së çertifikatës së re të pronësisë në emër të Blerësit, Noteri kalon shumën në llogarinë bankarë të shitësit dhe transaksioni quhet i mbyllur me sukses! Nuk ju ngelet veçse ta gëzoni shtëpinë e re!!!

The Point Real Estate eshte nje agjensi imobilare e cila ofron prona per shitje dhe qera ne te gjithe Shqiperine. Tek ne ju mund te gjeni lehtesisht cfaredolloj prone, qofte per blerje, shitje apo qera. Ne kujdesemi qe te ofrojme tek klientet tane prona qe ato duan, sipas specifikimeve te tyre. Je nje student qe po kerkon nje prone me qera, nje individ cili kerkon te bleje nje prone, nje pronar qe kerkon te shese nje prone, ne jemi zgjidhja e duhur. Tek The Point Real Estate do te gjeni mbi 200 prona per shitje dhe mbi 300 prona me qera. Shumellojshmeria e pronave qe ne disponojme e ben me te lehte zgjedhjen tuaj. Ne nuk mjaftohemi thjesht me gjetjen e prones por jemi aty per te sherbyer gjer ne fund qe klineti jone te mare sherbimin me te mire dhe te mbetet I kenaqur me ne. Per ne klineti eshte partneri jone, gjetja e nje prone sipas kerkesave te tij eshte detyra jone te cilen e realizojme me aq shume dashuri dhe perkushtim. Ne ofrojme prona per klientet tane duke filluar nga apartamentet e reja apo te vjetra ne Tirane apo qytete te tjera, vila luksoze, shtepi, zyra, bare, hapesira per banka si dhe toka ne te gjithe Shqiperine. Pronaret me te cilet punojne, na ndihmojne per ta bere punen me te thjeshte nepermjet ofrimit te pronave te cilat jane ne kushte shume te mira. Shitja apo dhenia me qera e ketyre pronave eshte me e lehte per ne. The Point Real Estate ofron nepermjet agjeteve te saj nje shumellojshmeri pronash, duke filluar nga pronat e vecanta, ambjentet komerciale si dhe ambjente rezidenciale. Pronat e vecanta perfshijne te gjitha ato prona te cilat kane disa karakteristika qe i dallojne ng ate tjerat. Tek ne do te gjeni nje shumellojshmeri pronash me specifikime te ndryshme, cka do ju ndihmoje ju per te perzgjedhur nje prone te vecante. Agjensia jone imobilare ofron edhe ambjente komerciale si banke, bare, hotele, zyra, restorante, dyqan, magazine. Ambiente komerciale ofrohen sipas llojit te biznesit qe klienti kerkon te krijoje. Numri i madh i amjenteve komerciale qe ne ofrojme e ben shume te lehte zgjedhjen e klientit. Ne agjensine tone ne ofrojme gjithashtu edhe ambjente rezidenciale duke filluar nga, apartamentet, grasionere, shtepi pushimi, shtepi private e vila. Ambientet rezidenciale qe agjensia jone disponon jane ne kushtet me te mira si dhe ndodhen ne zona strategjike te Tiranes apo edhe qyteteve te tjera te Shqiperise. Ne ambiente rezidenciale qe ne ofrojme disponojme edhe shtepi pushimi, per tu ardhur ne ndihme te gjithe atyre qe kerkojne nje vend sa me te mire per te pushuar. Ne agjensine tone ne operojme me 7 agjent shitje. Agjentet tane jane ne cdo moment ne dispozicion te klientit per ti ofruar atij sherbimin e duhur. Agjentet nuk sherbejne vetem per te ndihmuar klientin per te gjetur pronen qe kerkon por per ti ofruar atij te gjitha sherbimet e nevojshme qe ajo prone te behet e tija dhe ai te mbetet i kenaqur.